AMIGA FOREVER THE BEST!


   Předně vás chci upozornit, že následující článek není technickým pojednáním, ale pouze mým názorem. Nečekejte tedy, že budete mít po přečtení článku v dané věci zcela jasno. Dále vás chci požádat o shovívavost v případě, že se vám můj názor nebude líbit, protože to opravdu není má vina...    Ještě jedno upozornění. Nemohu zaručit aktuálnost všech údajů, takže některé informace mohou být již neaktuální !

Co bude s AMIGOU?

    Myslím, že je již zbytečné spekulovat o tom, co by se stalo kdyby firma COMMODORE nezbankrotovala. Bylo by to sice určitě zajímavější, ale nám to již nijak nepomůže. Nyní je důležitější postavit se budoucnosti.

    Po tom, co na tom Amiga byla zásluhou jistých společností opravdu špatně se v poslední době situace poněkud zlepšila. Po tom, co na scénu vstoupila Gateway, respektive dceřinná firma Amiga Inc. a přesvědčila spoustu lidí o tom, že to s Amigou myslí vážně, začalo být kolem Amigy opravdu živo. Já sám jsem se nedočkavě těšil, kdy se mi do rukou dostane následné čísla Amiga Review, plné senzačních správ. Je sice pravda, že jsme nepočítal s tím, že Amiga se během půl roku dostane na vrchol, ale věřil jsem, že se určitě nedostane na dno. Pak přišla Amiga Inc. s rozhodnutím použít jako jádro OS Linux. Tenkrát jsem neměl tušení co to vlastně je. Nyní již vím, oč se jedná, ale netroufal bych si vyjádřit k tomu zcela jasné stanovisko. Jediné co vím jistě, že je to určitě lepší než mít na Amize Windows :-Q.

    Mnohem šokující však bylo zjištění, že Amiga Inc. ustoupila od výroby multimediálních počítačů... Zjistil jsme to s časopisu Computer, který jsem dostal na Invexu a nechtěl jsem tomu věřit. Až v Amiga REVIEW jsem se dozvěděl jak to skutečně bylo. Respektive, jak to skutečně bylo neví asi nikdo, ale mohu se alespoň domnívat, že to nemá na svědomí nikdo jiný než byrokracie. Naděje Amigistů byly opět zbytečné. A co se vyklube s novým vlastníku Amigy? To je zatím ve hvězdách. Potěšující je, že Amigu konečně vlastní sami Amigisté. Věřím tomu, že udělají, co bude v jejich silách, ale jestli na to budou mít dostatek financí...

   Optimismus období nesplněných slibů Gateway je již dávno pryč. Nechci se však smířit s tím, že Amiga se stane pouhou historií... Já sám jsem nestál u jejího zrodu, setkal jsme se sní až po pádu COMMODORE, ale přesto si mě dokázala získat. Nyní má Amiga novou verzi operačního systému, který jsem zatím vyděl jen na obrázcích. Ale už Workbench 3.1 i přesto jak je starý v mnohém předčí Windows. O takových věcech jako datatypy, startup-sequence, Amiga DOSovské příkazy, WildCards (šablony) a především možnosti cokoliv změnit, opravit nebo nahradit (jednoduše!), se muže PCčkařům jenom zdát. Bohužel i já začínám pociťovat skutečnost, že mi to všechno pěkné bude v životě a zaměstnání k ničemu. K čemu mi bude, že znám celkem obstojně Workbench a dokážu si poradit s jakýmkoliv problémem, když světu dnes vládne PC, jehož operační systém je tak intuitivní a snadný, že jej dokáže každý hravě ovládat (především instalaci) a je tak bezproblémový, že jej stačí přeinstalovávat jen několikrát za měsíc. Již mi nezůstal nikdo, s kým bych mohl pokecat. Všichni, které jsem znal Amigu již opustili. Zatím co o novinkách ve světě PC se dá bavit s téměř každým. Bude vůbec zázrak pokud tento článek bude nějaký Amigista číst. (doufám, že ano)

    Každopádně si nepředstavuji nejrozšířenější počítač tak, jak vypadá nyní. Takže mi nezbývá nic jiného než si zvyknout nebo počkat co přinese budoucnost...

Nechtělo by to nějaký veselejší článek ?


   Pokud chcete na tyto stránky přispět svými články, obraťte se na .


Poslední aktualizace (upload) této stránky: 1.1.1970 01:00:00; Stáhnutí této stránky: 27.4.2024 03:12:20 Design by ATom